Danas održano stručno predavanje za poljoprivrednike na 52. Sajmu šljive u Gradačcu
Prof.dr. Sabrija Čadro (PPF Sarajevo) govorio je o navodnjavanju u doba klimatskih promjena
Na 52. sajmu šljive o navodnjavanju u doba klimatskih promjena Nove tehnologije i inovacije u avodnjavanju tla u vrijeme klimatskih promjena i digitalizacija poljoprivrede bile su teme današnjih ruglih stolova na 52, međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive u Gradačcu. Profesori sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održali su predavanja kako bi poljoprivrednicima i zainteresovanim učesnicima okruglog stola prezentovali metode i tehnologije koje su prisutne u Bosni i Hercegovini. Profesor dr. Sabrija Čadro govorio je o vodi kao ključu uspjeha i novacijama u navodnjavanju u doba klimatskih promjena. Na okruglom stolu rečeno je kako je Bosna i Hercegovina pod ogromnim pritiskom kad je u pitanju klimatska promjena i generalno naši poljoprivredni proizvođači pokušavaju se snaći u takvim uslovima. Osim toga, pritisak je zbog nedovoljno radne snage, zatim regulative Evropske unije koje mi moramo da poduzmemo i ostalo. Ipak, postoje rješenja koja dolaze sa aspekta tehnologije i tehnološkog razvoja, koja mogu da eventualno riješe ove probleme. Na predavanju u Gradačcu, fokus je bio na klimatskim promjenama. Rješenja kao što je, na primjer, upotreba senzora, senzorskih alata, mini meteoroloških stanica, sistema za podršku u odlučivanju, aplikacija koje se mogu instalirati na telefone. To će omogućiti kompletnu automatizaciju proizvodnje, automatizaciju navodnjavanja, ali i automatizaciju, na primjer, regulacije klime unutar plastenika i slične stvari, kazao je profesor Čadro. Navodi da se sa ovim rješenjima poljoprivrednici prilagođavaju klimatskim uslovima. Senzori i alati motre situaciju, prilagođavaju i doziraju potrebe za navodnjavanje, potrebe za vodom,
momente za hranjivima i slično. Drugi aspekt koji je također važan i koji je također eventualno rješenje jeste upotreba bespilotnih letielica u poljoprivredi, koji također poboljšava i daje određena rješenja. Prije
svega sa aspekta detekcije pojave određenog stresa kod biljaka, koja može biti uzrokovana, nedostatkom vode ili napadom bolesti i sl. I reakcije koja je pravovremena, u pravo vrijeme, sa pravom mjerom i sa adekvatnom količinom. Time se omogućuje da poljoprivredni proizvođači manje troše na inpute u poljoprivredi, koji znaju biti jako veliki i u zadnje vrijeme sve skuplje i skuplje. I na sve to imate sigurniju proizvodnju, zdraviji proizvod, manje oštećujete okoliš, rekao je prof.dr. Sabrija Čadro.
Comments are closed