Danas, 25.05.2023. godine započela je obuka za pisanje poslovnih planova koju organizuje AgroLink d.o.o. Sarajevo.

Obuka se organizuje sa ciljem sticanja znanja i vještina za pripremu poslovnih planova i aplikacija za fondove finansirane sredstvima EU, te drugih izvora finansiranja, a implementira se u okviru EU4AGRI projekta koji finansira Evropska unija.

Javni poziv  za prijavu kanditata je objavljen 24.04.2022.godine na www.agrolink.ba kao i na facebook stranici dok je rok za podnošenje prijava bio 15.05.2022. godine.

Nakon pregleda pristiglih prijava, odabrano je ukupno 25 polaznika obuke koji u konačnici ispunjavaju  kriterije ovog javnog poziva.   

AgroLink će provoditi obuku u naredna 3 mjeseca i ona će trajati 60 sati. Kandidati i kandidatkinje koji uspješno završe obuku i stručno osposobljavanje, a njihovo prisustvo bude minimalno 70 %, dobit će certifikat o završenoj obuci.

Projekat „Podrška Evropske unije konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) je četverogodišnji projekat (2020. – 2024.) koji ima za cilj da modernizira poljoprivredno-prehrambeni sektor i poboljša ruralnu ekonomiju povećavajući konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, poslova i usluga. Projekat provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) i Češka razvojna agencija (CzDA). Ukupna vrijednost projekta iznosi 20,25 miliona eura i finansira ga Evropska unija (EU) sa 20 miliona eura, a UNDP i CzDA sa 250.000 eura. Podrška poljoprivredno-prehrambenom sektoru kroz ovaj projekat će biti osigurana putem javnih poziva za pružanje podrške i to u tri oblasti:

  • ulaganje u primarnu proizvodnju i prerađivačke kapacitete u cilju jačanja tržišne efikasnosti, 
  • jačanje savjetodavnih usluga za unapređenje znanja i razvoj vještina, i 
  • jačanje i diverzifikacija ruralne ekonomije.

Tags:

Comments are closed